piątek

Chałka" Żyrafa"

Chałka żyrafa  bardzo ładnie wyglądający wypiek, choć wygląda pracochłonne i trudno do wykonania . Wcale tak nie jest :)  A efekt wspaniały. 
Jeśli dodamy więcej cukru do ciasta będzie fajną  ala babką drożdżową.
 U mnie w domu poszła z masełkiem i kubkiem mleka:)




Składniki :

 400 gr maki
1 opakowanie suchych drożdży ( można użyć świeżych ale wtedy należy zrobić wcześniej zaczyn)
6o gr cukru
45 gr roztopionego  letniego masła
1 jajko
szczypta soli , szczypta kurkumy
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski dodać do niej cukier,sól oraz suche drożdże. Wbić jajko. Ciasto zacząć wyrabiać robotem lub ręcznie dolewając w miedzy czasie masło.  Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Dwie większe i jedną mniejszą.

Do najmniejszej części ciasta  należy dodać 1,5  łyżki kakao i  łyżkę mleka. Dokładnie wyrobić ,odstawić. Do pierwszej większej części dodać 0,5 łyżki kakao i łyżkę mleka. Znów dokładnie wyrobić i odstawić.
Do drugiej większej części ciasta należy dodać kurkumę. wyrobić.

Gotowe ciasta nakrywamy ścierka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Każdy kawałek ciasta dzielimy na 6 mniejszych kawałków.( uzyskamy z całości 18 kawałków)

I teraz tak...

Białe części wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta .
Na każdy biały pasek rozwałkowujemy najciemniejszy kawałek  ciasta, zostawiamy kilka cm odstępu od brzegów białego ciasta. Na ciemne ciasto kładziemy uformowany w wałeczek jaśniejszy kawałek ciemnego ciasta. Zawijamy w roladę. W taki sposób tworzymy 6 białych rolad.




Przycinamy do długości keksów ki. Keksówke natomiast wykładamy papierem do pieczenia a w niej układamy roladki.



Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do napuszenia nasza chałkę.

Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok 20 -25 min.


Mam nadzieje ze w miarę jasno opisałam wykonanie :)



1 komentarz: