Sezon na wiśnie w pełni,a że mąż mi michę tych wspaniałych owoców na zrywał powstało ciasto drożdżowe! Ser,owoce,posypka i lukier....jest tak pyszna że w moim domu zniknęła jeszcze gorąca:)
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
50 gr drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
50 roztopionego letniego masła
Szczypta soli
200gr wydrylowanych wiśni
Masa serowa:
250 gr twarogu
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
Posypka:
3 łyżki mąki
40 gr zimnego masła
2 łyżki cukru
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
2-3 łyżki letniego soku z cytryny lub wody. Ja użylam kompotu z wiśni dla koloru:)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach cukru.
Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej łączymy suche składniki,mąkę ,resztę cukru,sól.
W drugiej widelcem roztrzepujemy jajka. Dodajemy ciepłe mleko,rozpuszczone drożdże. Mieszamy widelcem . Całość przelewamy do suchych składników,mieszamy a pod koniec dodajemy masło.
Ciasto będzie bardzo luźne ale o to chodzi takie ma zostać .
Miskę nakrywamy scierką . Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
W między czasie przygotowujemy ser. Wszystkie składniki łączymy ze sobą,ugniatamy widelcem .
Składniki posypki również łączymy, wyrabiamy (najlepiej rękoma) i odkładamy do lodówki .
Prostokątną blaszkę posypujemy mąką i wykładamy papierem do pieczenia .
Przelewamy do niej cisto drożdżowe,wyrównujemy.
Na wierzch układamy wisnie,ser i posypkę .
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180st przez 35-40 min,do zrumienienia.
Przestudzone ciasto oblewamy lukrem.(Ciepły płyn łączymy z cukrem pudrem,ucieramy łyżką)
Smacznego!!!:)
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
50 gr drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
50 roztopionego letniego masła
Szczypta soli
200gr wydrylowanych wiśni
Masa serowa:
250 gr twarogu
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
Posypka:
3 łyżki mąki
40 gr zimnego masła
2 łyżki cukru
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
2-3 łyżki letniego soku z cytryny lub wody. Ja użylam kompotu z wiśni dla koloru:)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach cukru.
Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej łączymy suche składniki,mąkę ,resztę cukru,sól.
W drugiej widelcem roztrzepujemy jajka. Dodajemy ciepłe mleko,rozpuszczone drożdże. Mieszamy widelcem . Całość przelewamy do suchych składników,mieszamy a pod koniec dodajemy masło.
Ciasto będzie bardzo luźne ale o to chodzi takie ma zostać .
Miskę nakrywamy scierką . Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
W między czasie przygotowujemy ser. Wszystkie składniki łączymy ze sobą,ugniatamy widelcem .
Składniki posypki również łączymy, wyrabiamy (najlepiej rękoma) i odkładamy do lodówki .
Prostokątną blaszkę posypujemy mąką i wykładamy papierem do pieczenia .
Przelewamy do niej cisto drożdżowe,wyrównujemy.
Na wierzch układamy wisnie,ser i posypkę .
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180st przez 35-40 min,do zrumienienia.
Przestudzone ciasto oblewamy lukrem.(Ciepły płyn łączymy z cukrem pudrem,ucieramy łyżką)
Smacznego!!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz