poniedziałek

Sałatka z fasoli szparagowej- zapasy na zimę

Fajna i pyszna sałatka do słoików. Zimą jak znalazł,kiedy za oknem mróz a my siegniemy po wspomnienie lata:)
Zrobiłam za pierwszym razem z 1 kg fasoli szparagowej,wyszlo 6 słoików po 300ml.
Żaden nie został! Mój kochany małżonek wszystkimi się "zaopiekował":)


Składniki:
1 kg fasoli szparagowej
1 mały przecier pomidorowy
200gr cebuli
200gr marchwi

Zalewa z warzywami:

1 szkl oleju
2liscie laurowe
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
1 łyżka octu 10℅
Pieprz

Przygotowanie:
Cebule obieramy,kroimy w pół talarki. Marchewki , myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Startą marchewkę dusimy wraz z cebulą na rozgrzanym oleju . Po ok 10 minutach dodajemy liście laurowe,pieprz,sol,cukier oraz przecier pomidorowy i ocet.

Wszystko dusimy przez 15-20 min.

Fasolę myjemy ,odcinamy końcówki. Zalewamy wodą,gotujemy przez 20min.
Gotową odcedzamy i przekładamy do zalewy warzywnej. Mieszamy dokładnie wszystko.

Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzjemy 20-25min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz