Postaram się już nigdy nie kupować gotowego! Ten jest mega pyszny, a podczas jego pieczenia cały dom pachnie jak za czasów kiedy byłam dzieckiem i piekła go moja babcia. Takie wspomnienie z dzieciństwa:)....
Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od kuzynki. To właśnie u niej spróbowałam jej wersji ,ale ze śliwkami - również polecam !!!
Musiałam bardzo szybko robić zdjęcia bo moje łasuchy stały nad nim żeby się do niego dobrać :)
P.S Aniu wielkie dzięki za przepis:)
Składniki :
600 gr mąki
70 gr drożdży
1 szklanka mleka - letniego
100 gr cukru
2 jajka
150 gr rozpuszczonego masła
Kruszonka:
150 gram masła- zimnego
1 żółtko / białko zostawiamy do posmarowania ciasta
200 gr mąki
1/3 szkl cukru
Ser:
1 kg dwukrotnie mielonego twarogu
1 op budyniu śmietankowego
3 jajka
2 łyżki cukru
100 gr masła - rozpuszczone
skorka otarta z jednej cytryny
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie :
Najpierw robimy zaczyn drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy w mleku ,dodajemy do tego 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Lekko mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok 20 min.
W miedzy czasie kiedy rosną nam drożdże robimy kruszonkę.
Ze wszystkich składników na kruszonkę zagniatamy ciasto. I chłodzimy je w lodowce.
Do gotowego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę mąki,cukru i jajka. Wyrabiamy ciasto,stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Ciągle wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Idealne ciasto powinno być elastyczne,gładkie i będzie odchodziło od rąk.
Gotowe nakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Blaszkę o wymiarach ok 25 x 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C ,termoobieg
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , większą i mniejszą.
Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na dno formy , nakłuć widelcem ciasto na całej powierzchni. Nakrywamy ścierką i zostawiamy tak na chwilkę aż zrobimy ser.
Do miski wbijamy całe jajka ,ubijamy na pianę. Cały czas miksując stopniowo dokładamy ser,cukier,budyń ,rozpuszczone masło ,skórkę i sok z cytryny. Wszystko miksujemy aż się składniki połączą.
Gotową masę serową wylewamy na blaszkę z ciastem.
Rozwałkowujemy tą pozostałą mniejszą część ciasta drożdżowego i przykrywamy nią ser.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i układamy na nim odrywając po kawałku i rozpłaszczając między palcami kruszonkę.
Pieczemy kołocz przez 40-45 min. Gotowy studzimy i posypujemy cukrem pudrem,obficie !
Smacznego
Mniam mniam wyglada smakowicie. Jaka temperatura ma byc jak ktos nie ma termoobiegu?
OdpowiedzUsuńJa ogólnie wszystkie ciasta,oprócz biszkoptu piekę z termoobiegiem. 😊 Bez termoobiegu podniosłabym do 190 st.C ale wtedy będzie się piekł ok 1 godziny.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńA dwie łyżki cukru do sera to jest wystarczajaco ?
OdpowiedzUsuńOczywiście można dodać więcej jeżeli komuś za mało słodko 😊 My wolimy dwie łyżki cukru i dla nas jest w sam raz.
OdpowiedzUsuńSzukałam długo przepisu na kolocz śląski taki z prawdziwego zdarzenia taki jaki dostaje się od weselknikow , i znalazłam wyszedł mi rewelacyjnie. ciut bardziej doslodzilam ser i posolilam ciut ciasto drożdżowe by nie miało mdloslodkiego smaku. Ciasto drożdżowe wyrobiłem w termomixie i misce tupenwar wyrosło rewelacyjnie więc blache wzięłam większą niż podana. Naprawdę polecam i pozdrawiam autorke☺
OdpowiedzUsuń