niedziela

Kołocz śląski z serem i kruszonką

Nie piszę ze kołacz bo w moich stronach mówi się kołocz. Tradycyjny śląski wypiek,zawsze obecny na weselach,uroczystościach rodzinnych. Jest nim trochę zachodu ale efekt i satysfakcja  po jego zrobieniu jest ogromna :)

Postaram się już nigdy nie kupować gotowego! Ten jest mega pyszny, a podczas jego pieczenia  cały dom pachnie jak za czasów kiedy byłam dzieckiem i piekła go moja babcia. Takie wspomnienie z dzieciństwa:)....

Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od kuzynki. To właśnie u niej spróbowałam jej wersji ,ale ze śliwkami - również polecam !!!

Musiałam bardzo szybko robić zdjęcia bo moje łasuchy stały nad nim żeby się do niego dobrać :)

P.S Aniu wielkie dzięki za przepis:)  












Składniki :
600 gr mąki
70 gr drożdży
 1 szklanka mleka - letniego
100 gr cukru
2 jajka
150 gr rozpuszczonego masła

Kruszonka:
150 gram masła- zimnego
1 żółtko  / białko zostawiamy do posmarowania ciasta
200 gr mąki
1/3 szkl cukru

Ser:
1 kg dwukrotnie mielonego twarogu
1 op budyniu śmietankowego
3 jajka
2 łyżki cukru
100 gr masła - rozpuszczone
skorka otarta z jednej cytryny
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie :

Najpierw robimy zaczyn drożdżowy.

 Drożdże rozpuszczamy w mleku ,dodajemy do tego 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Lekko mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok 20 min.

W miedzy czasie kiedy rosną nam drożdże robimy kruszonkę.

Ze wszystkich składników na kruszonkę zagniatamy ciasto. I chłodzimy je w lodowce.

Do gotowego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę mąki,cukru i jajka. Wyrabiamy ciasto,stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Ciągle wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.  Idealne ciasto powinno być elastyczne,gładkie  i będzie odchodziło od rąk.

Gotowe nakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Blaszkę o wymiarach ok 25 x 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C ,termoobieg

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , większą  i mniejszą.
Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na dno formy , nakłuć widelcem ciasto na całej powierzchni.  Nakrywamy ścierką i zostawiamy tak na chwilkę aż zrobimy ser.

Do miski wbijamy całe jajka ,ubijamy na pianę. Cały czas miksując stopniowo dokładamy ser,cukier,budyń ,rozpuszczone masło ,skórkę i sok z cytryny. Wszystko miksujemy aż się składniki połączą.

Gotową masę serową wylewamy na blaszkę z ciastem.

 Rozwałkowujemy tą pozostałą mniejszą część ciasta drożdżowego i przykrywamy nią ser.

Wierzch ciasta smarujemy białkiem i układamy na nim odrywając po kawałku i rozpłaszczając między palcami  kruszonkę.

Pieczemy kołocz przez 40-45 min. Gotowy studzimy i posypujemy cukrem pudrem,obficie !




Smacznego

6 komentarzy:

  1. Mniam mniam wyglada smakowicie. Jaka temperatura ma byc jak ktos nie ma termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ogólnie wszystkie ciasta,oprócz biszkoptu piekę z termoobiegiem. 😊 Bez termoobiegu podniosłabym do 190 st.C ale wtedy będzie się piekł ok 1 godziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. A dwie łyżki cukru do sera to jest wystarczajaco ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście można dodać więcej jeżeli komuś za mało słodko 😊 My wolimy dwie łyżki cukru i dla nas jest w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam długo przepisu na kolocz śląski taki z prawdziwego zdarzenia taki jaki dostaje się od weselknikow , i znalazłam wyszedł mi rewelacyjnie. ciut bardziej doslodzilam ser i posolilam ciut ciasto drożdżowe by nie miało mdloslodkiego smaku. Ciasto drożdżowe wyrobiłem w termomixie i misce tupenwar wyrosło rewelacyjnie więc blache wzięłam większą niż podana. Naprawdę polecam i pozdrawiam autorke☺

    OdpowiedzUsuń